Reklama
 
Blog | Martin Buchta

Demonstrace v Thajsku

Armáda svrhla v roce 2006 demokraticky zvoleného, nicméně velice zkorumpovaného premiéra Thaksina Shinawatru, který vyhrál řádné volby v roce 2005. Thaksin v srpnu roku 2008 uprchl ze země a v současné době žije v zahraničí. Thaksin je velice rozporuplná osoba – zkorumpovaný miliardář, který donedávna vlastnil významný podíl anglického fotbalového klubu Manchester City a zároveň velice populární politik – jediný premiér, který dokázal v posledních padesáti letech vyhrát dvoje volby. 

Již několik dní v Bangkoku zuří politické nepokoje. Demonstranti nosící červená trička (za což prý každý z nich dostal 500 bahtů – přibližně 15 dolarů), protestovali proti vládě podporované armádou. Armáda v roce 2006 svrhla demokraticky zvoleného, nicméně velice zkorumpovaného premiéra Thaksina Shinawatru, který vyhrál řádné volby v roce 2005. Thaksin v srpnu roku 2008 uprchl ze země a v současné době žije v zahraničí. Tento stále formálně stále platný thajský premiér je předsedou strany United Front for Democracy against Dictatorship (UDD), jejíž přívrženci stojí za nepokoji posledních dní. V prosinci byl v nepřítomnosti byl nejvyšším soudem odsouzen k dvěma letům vězení za zneužití svých pravomocí ve funkci premiéra (údajně zvýhodnil svou manželku při koupi pozemku v oblasti Ratchadaphiesek). Thaksin je velice rozporuplná osoba – zkorumpovaný miliardář, který donedávna vlastnil významný podíl anglického fotbalového klubu Manchester City a zároveň velice populární politik – jediný premiér, který dokázal v posledních padesáti letech vyhrát dvoje volby. 

Hlavní protesty začaly 8.dubna a postupně kulminovaly. Situace začala být kritickou 11. dubna a armáda začala podnikat rázné kroky k nastolení pořádku. Jeden z vůdců povstání byl zatčen ve svém domě a s drobnými poraněními, které si přivodil ve snaze utéci před vojáky při přelézání svého plotu, byl převezen na odlehlou vojenskou základnu na thajských hranicích, do „bezpečí“ před případným davem žádajícím jeho osvobození. Armáda ve stejný den také vyhlásila výjimečný stav v Bangkoku a Pattayi, kde se konalo setkání představitelů zemí ASEAN. Demonstrantům se podařilo toto setkání narušit a všechny hlavy států musely být evakuovány vrtulníkem. 

V neděli hořely v ulicích autobusy, o čemž se celý svět, stejně jako já, bydlící 1km od oblastí nepokojů, dozvěděl prostřednictvím médií. Celý zbývající Bangkok totiž slavil Songkran – třídenní vodní festival plný hudby a tance a nepokoje se mimo jednu zablokovanou ulici nikam nepřenesly. V pondělí armáda vydala zatykače na 14 hlavních představitelů UDD a v úterý oficiálně ukončil Veera Musikhapong (předseda strany UDD) protesty a vyzval demonstrující k návratu domů. Dle jeho slov proto, aby zamezil dalším zbytečným ztrátám na životech. 

Některé strany zastoupené v parlamentu již označily zatčení těchto vůdců a násilné ukončení demonstrací za nešťastné, neboť demonstranti se stáhli z ulic do ilegality („sundali červená trička“) a jejich aktivity bude nyní mnohem složitější monitorovat. Samotní vůdci UDD nepovažují současnou situaci za porážku, spíše za „oddechový čas“ před dalšími akcemi. 

Pokud se srovnají současné „červené“ demonstrace se „žlutými“ v listopadu, vyvstávají některé zásadní rozdíly. Stoupenci strany People's Alliance for Democracy (PAD) obsadili v listopadu některé vládní budovy a mezinárodní letiště. Stoupenci PAD pocházejí z větší části z městské střední třídy, především z Bangkoku, zatímco stoupenci UDD pocházejí z chudých venkovských oblastí. Zatímco listopadové „žluté“ demonstrace se obešly bez násilností, ty současné ukázaly, že vůdci UDD nedokáží zadržet své stoupence od rabování. Poslední průzkum respektované Abac University ukázal, že 55 procent obyvatel Thajska současné povstání nepodporuje a stojí na straně současné vlády a armády. Nesouhlasí s jeho násilným průběhem a evakuaci šestnácti hlav států ze střechy jejich hotelu považuje za ponižující pro obraz celé země. Pouze jedenáct procent si přeje odstoupení premiéra Abhisita Vejjajivy.


Informace čerpány především z deníku Bangkok post (http://www.bagkokpost.com). 

Reklama